Skip to main content

Ιστορική Αναδρομή

Ιστορική Αναδρομή

Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης (ΕΟΟ) ξεκινούν από το 1987 με την επωνυμία ΕΜΜΟ (Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού). Το 1989 το ΕΜΜΟ χορηγείται από τον Θεόδωρο Βαρδινογιάννη για την απόκτηση του πρώτου εξοπλισμού του και μετονομάζεται σε ΒΕΜΜΟ (Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού). Την τελευταία δεκαετία το ΒΕΜΜΟ αναπτύσει πολύ σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο πεδίο της διαθλαστικής χειρουργικής και της οπτικής του οφθαλμού, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της διεθνούς οφθαλμολογικής και οπτομετρικής κοινότητας. Το ΒΕΜΜΟ σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ΕΟΟ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου ξεκινούν στο ΒΕΜΜΟ το 1989 με την διοργάνωση των διεθνή συνεδρίων Aegean Retina και Aegean Cornea. Το 1999 ξεκινούν τα Σεμινάρια εξειδίκευσης (Mini Fellowships) στη διαθλαστική χειρουργική και ιδρύεται το Κέντρο εξειδικευμένης Εκπαίδευσης στην Οφθαλμολογία (ΚΕΕΟ). Το 2003 ξεκινά και η λειτουργία του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με τίτλο «ΟΠΤΙΚΗ & ΟΡΑΣΗ» με τη συμμετοχή των τμημάτων Ιατρικής, Φυσικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, δημιουργεί την ανάγκη ενός εξειδικευμένου κέντρου διάγνωσης / θεραπείας / έρευνας σχετική με την όραση των αθλητών. Το 2002 προτείνεται η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αθλητικής Όρασης (ΕΚΑΟ) με βασικό του κορμό το ΒΕΜΜΟ.

 

Το 2005, η Συγκλήτος του Πανεπιστημίου Κρήτης διατυπώνει με απόφασή της την επιθυμία της για δημιουργία Ινστιτούτου Οπτικής και Όρασης (ΙΟΟ) το οποίο θα συντονίζει και υποστηρίζει τις παραπάνω δραστηριότητες μέσω κοινών υποστηρικτικών τμημάτων. Μερικά από αυτά τα υποστηρικτικά τμήματα που προβλέπονται είναι το εργαστήρια ηλεκτροφυσιολογίας, εργονομίας της όρασης, ιστολογίας, απεικόνισης του οφθαλμού καθώς και τα εργαστήριο μηχανικών κατασκευών και το τμήμα διοικητικών υπηρεσιών.

 

Το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης (ΕΟΟ) στη σημερινή του μορφή και νομική υπόσταση συγκροτείται με το ΦΕΚ 1797/20-8-2015, Αριθ 8860. Το ΕΟΟ λειτουργεί ως αυτοτελές Εργασήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Στα μελλοντικά μας σχέδια εξακολουθεί να υπάρχει ως προτεραιότητα η μετουσίωση του Εργαστηρίου σε ανεξάρτητο Ινστιτούτο και η  περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του με τη μεταφορά του σε ανεξάρτητους και καταλληλότερους χώρους. Οι μελέτες για τον νέο χώρο στέγασης έχουν ολοκληρωθεί.